Home  |   Sitemap  |   E-mail

Brandarispers
Putterstraat 18
5256 AN Heusden

T 0416 661414
E info@brandarispers.nl

Thuis in de abdij,

vluchtelingen in Mariënkroon 1904-2018.

Thuis in de abdij

Freelance Journalist Hans van den Eeden is in opdracht van de Heusdense stichting Lyra op zoek gegaan naar verhalen over de opvang van vluchtelingen in Mariënkroon in Nieuwkuijk bij ’s Hertogenbosch.
Stilgestaan wordt hoe de cisterciënzers in 1902 vanuit Versailles via België op de vlucht slaan.

Door hun vermogende abt Paul Maréchal kopen zij kasteel Onsenoort in Nieuwkuijk . Tijdens de Eerste Wereldoorlog worden Belgische vluchtelingen in het klooster opgevangen. Door de opmars van de geallieerden in 1944 vluchten ongeveer zeventienhonderd inwoners van Nieuwkuijk en omgeving enkele weken naar het klooster. Gedurende dit spectaculaire verblijf zijn negen kinderen geboren en overlijden verschillende mensen. Aanleiding om extra aandacht aan Nieuwkuijk te besteden.

Na de Heusdense stadhuisramp vinden ook vestingbewoners onderdak in Mariënkroon. Tijdens de watersnoodramp in 1953 en de Hongaarse Opstand in 1956 gaan de poorten opnieuw open. Recent verleende de Focolarebeweging, de huidige bewoners van Mariënkroon, opvang aan vluchtelingen met name uit Eritrea en Syrië. Hans van den Eeden legt in zijn boek verschillende verbanden tussen de kernen van de gemeente Heusden. Zo wordt duidelijk dat de voormalige Mariënkroon monniken uit Elshout en Heusden tijdens de Tachtigjarige Oorlog naar ’s Hertogenbosch zijn gevlucht. Ook zijn verhalen, met name over de opmars van de geallieerden in 1944, uit de kernen van de gemeente Heusden in het boek opgenomen.

Bijzonder over de stadhuisramp in 1944. Hierbij kwamen 134 inwoners van Heusden om het leven. Ook is er aandacht voor de gevolgen van de V1’s in Vlijmen. In het toegankelijke boek, met fraai beeldmateriaal staan veel interviews met betrokkenen. Dat maakt Thuis in de abdij zowel een informatief als een menselijk “Heusden boek”.

Thuis in de abdij verschijnt in het kader van de activiteiten van Heusden 700.
Het is te koop via:www.boekenroute.nl. de boekwinkels in Heusden, Drunen en Vlijmen. Ook kan het boek besteld worden bij: hvdeeden@home.nl. www.brandarispers.nl.


Thuis in de Abdij

Samenstelling: Hans van den Eeden

full colour; 183 pagina’s
ISBN: 978-90-78108-06-01
Prijs € 24,50

Bestellen

Het boek is te bestellen via
BoekenrouteHome  |  Diensten  |  Portfolio  |  Lezingen  |  Projecten  |  Actueel  |  Links  |  Contact  |  Sitemap