Home  |   Sitemap  |   E-mail

Brandarispers
Putterstraat 18
5256 AN Heusden

T 0416 661414
E info@brandarispers.nl

Leve de koning!
Lodewijk Napoleon op reis door Brabant en Zeeland

Lodewijk Napoleon
In het voorjaar van 1809 maakte Koning Lodewijk Napoleon (1778-1846) een “inspectiereis” door Noord-Brabant.

Koning Lodewijk Napoleon was de eerste koning van Holland. Via zijn reizen wilde hij Nederland goed leren kennen. De reis van de dertigjarige koning werd in een gele reiskoets gemaakt. Behalve zestig huzaren bestond het gezelschap uit nog dertig personen. Onder hen bevonden zich ministers, adjudanten, lijfartsen, secretarissen en de landdrost. Lodewijk was door zijn broer Napoleon Bonaparte in 1806 tot koning benoemd. Zijn vrouw Hortense de Beauharnais was de stiefdochter van Napoleon Bonaparte. Uit strategische overwegingen verplichtte hij zijn broer om met haar te trouwen. Hortense werd de eerste koningin van Holland. De regeerperiode van de koning duurde tot juni 1810. De Brabantse reis werd van 13 april tot en met 4 mei 1809 gehouden. Het doel van de reis was om beter inzicht te krijgen in de Brabantse problemen. Naast het representatieve kwamen tijdens de reis verschillende thema’s aan de orde. Voorbeelden zijn: de teruggave van de protestante kerken aan de katholieken, gezondheidszorg, cultuur en justitie.
De koning maakte zich in Brabant geliefd. Langs de reisroute stonden veel erebogen opgesteld en de straten waren versierd. Zijn bezoek in 1809 is in de Brabantse steden en dorpen niet ongemerkt voorbij gegaan. Tijdens deze inspectiereis kregen Tilburg, Oosterhout en Roosendaal stadsrechten. De route liep globaal van Grave naar Helmond, Eindhoven, Tilburg, Den Bosch. Van Vught vervolgde hij via Sint Oedenrode, Veghel, Vorstenbosch zijn weg naar Nistelrode. Daar werd via Schaijk en Herpen Ravenstein bereikt. Vandaaruit werden Demen, Langel, Dieden, Megen, Lithoijen, Lith, Kessel, Maren en Alem aangedaan. Na Bokhoven werd via Herpt Heusden bereikt. Van Heusden voerde het gezelschap naar Waalwijk en via Sprang-Capelle naar Geertruidenberg. Daarna bezocht het gezelschap Oosterhout, Breda, Oudenbosch, Willemstad, Roosendaal en uiteindelijk Bergen op Zoom.

In het boek wordt de lezer op een toegankelijke wijze meegenomen naar 1809. Aandacht wordt besteed aan de persoon van Koning Lodewijk en de eerste koningin van Holland Hortense. Het boek wil mensen stimuleren om (een deel) van de tocht te maken. In het boek staan veel anekdotes en wetenswaardigheden. Het boek is het resultaat van jarenlang onderzoekswerk door de auteur Hans van den Eeden. Hij verzorgt ook lezingen over deze reis. In museum Het Gouverneurshuis te Heusden wordt in 2008-2009 een expositie over deze reis georganiseerd. Tijdens deze expositie staat naast Koning Lodewijk de positie van de eerste Koningin van Holland Hortense de Beauharnais centraal.

"Leve de Koning! Lodewijk Napoleon op reis door Brabant en Zeeland"

Samenstelling: Hans van den Eeden
ISBN-13: 978-90-78108-03-0
Prijs € 24,95

Bestellen


Het boek is te bestellen via
BoekenrouteHome  |  Diensten  |  Portfolio  |  Lezingen  |  Projecten  |  Actueel  |  Links  |  Contact  |  Sitemap